Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Виправлення технічної помилки в Державному земельному кадастрі: питання-відповіді

Четвер, 30 листопада 2023 08:21

Державний земельний кадастр - єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами, про меліоративні мережі та складові частини меліоративних мереж.

 

Відомості про земельні ділянки можуть містити помилки, які могли бути допущені у різні часи та з різних причин та звертаємо увагу, що саме власники, землекористувачі передовсім повинні бути зацікавлені в тому, щоб земельна ділянка була внесена до системи Державного земельного кадастру та коректно відображена.

 

Виправлення помилок, допущених під час ведення Державного земельного кадастру (далі — ДЗК), регламентовано ст.37 Закону «Про Державний земельний кадастр», пунктами 138,139,142,148,150 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2012 №1051.

 

Які помилки в ДЗК можуть бути виправлені?

✔помилкові координати точок межі земельної ділянки та неправильне місце розташування;

✔цільове призначення земельної ділянки;

✔вид використання;

✔місце розташування земельної ділянки (адреса);

✔категорія земель;

✔форма власності;

✔відомості про власників/користувачів (у т.ч. щодо правовстановлюючого документу (державний акт, договір оренди, спадщина, тощо);

✔площа земельної ділянки;

✔оренда (строки, орендар, умови);

✔склад угідь;

✔суміжники;

✔відомості про емфітевзис/суперфіцій.

 

Чому потрібно виправити помилки в ДЗК?

Наявність помилок у відомостях про земельну ділянку в ДЗК створює наступні проблеми:

✔з ними неможлива жодна операція з землею, у тому числі укладання договорів оренди, застави, міни, дарування, купівлі-продажу, оформлення спадщини та поділу ідеальних часток;

✔синхронізація даних ДЗК з державними органами та ДФС додатково вносять проблеми у питання сплати податків та орендної плати

✔неможливе комерційне використання території чи забудова;

✔створюються проблеми з захистом права на землю та меж земельної ділянки від посягання сторонніх осіб.

 

Зверніть увагу! У Державному земельному кадастрі багато помилкової інформації, особливо щодо ділянок, які були зареєстровані до 2013 року чи внесені на підставі документів, створених до 2004 року.

 

Пояснення в тому, що до 2013 року велась одна база земельних ділянок з обмінними файлами формату in4, а вже у 2013 році в Україні запровадили нову автоматизовану систему Державного земельного кадастру (далі – ДЗК) з актуальною системою координат меж земельних ділянок, з обмінним файлом формату XML, де інформацію про земельні ділянки зараз ми можемо бачити на публічній кадастровій карті України (на час військового стану доступ обмежений!).

 

Які підстави для одержання адміністративної послуги?

 

Виявлення фізичною або юридичною особою технічної помилки (описка, друкарська, граматична, арифметична чи інша помилка) у витязі, довідці з Державного земельного кадастру, викопіюванні з картографічних матеріалів Державного земельного кадастру.

 

Виявлення фізичною або юридичною особою помилки, що виникла у відомостях Державного земельного кадастру під час державної реєстрації земельної ділянки з порушенням вимог Порядку ведення Державного земельного кадастру.

 

Яка процедура виправлення помилки в ДЗК?

 

В разі виявлення помилки технічного характеру з вини Держгеокадастру її виправлять безкоштовно, якщо реєстратор виявляє помилку не у відомостях, а у документації, що була підставою для внесення відомостей до кадастру, така помилка виникла не з вини Держгеокадастру, тоді треба залучити інженера-землевпорядника. Він виправить помилку в документації та після цього можна буде подати заяву, про виправлення помилки у відомостях кадастру.

 

Важливо! Помилка виправляється не тільки в тому документі, в якому її виявлено, але й в усіх документах, що створюються під час ведення ДЗК та містять відомості про таку земельну ділянку, шляхом їх повторного виготовлення в електронному та паперовому вигляді.

 

Які документи потрібні від замовника (власника чи користувача земельної ділянки)?

 

1. Повідомлення про виявлення технічної помилки із викладенням суті виявлених помилок або заява про виправлення помилки, що виникла під час державної реєстрації земельної ділянки з порушенням вимог Порядку ведення Державного земельного кадастру.

2. Документи, що містять зазначені у повідомленні технічні помилки, та документи, що підтверджують такі помилки (в електронній та паперовій формі), і містять правильну редакцію відповідних відомостей або документація із землеустрою (відомості з документації із землеустрою, що включена до Державного фонду документації із землеустрою), на підставі якої до Державного земельного кадастру внесені відомості.

3. Документація із землеустрою, яка є підставою для виправлення помилок у Державному земельному кадастрі (за наявності).

 

Чи платна/безоплатна адміністративна послуга з виправлення технічної помилки?

 

Якщо технічна помилка у відомостях з Державного земельного кадастру, була допущена органом, що здійснює його ведення – послуга безкоштовна.

 

Якщо технічна помилка у відомостях з Державного земельного кадастру, не з вини органу, що здійснює його ведення – адміністративний збір у розмірі плати за надання послуги – 0,01 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому надається відповідна адміністративна послуга (станом на 2023рік – 26.84 грн.).

 

Як замовити послугу?

 

1. Подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника, електронною поштою чи заповнивши заяву на отримання послуги онлайн на сайті: https://e.land.gov.ua/services.

 

2. Звернутися до ЦНАПу за місцем розташування ділянки особисто чи законному представнику (за дорученням).

 

В Центрі надання адміністративних послуг "Прозорий офіс".

 

Більш детальна інформація щодо переліку документів, бланк заяви та іншу інформацію можна отримати на сайті Прозорого офісу (https://dozvil.kr-rada.gov.ua/declamation/derzhgeokadastr/) в розділі «Послуги».



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)