Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Розпочато державну реєстрацію речових прав на меліоративні мережі та їх частини

П'ятниця, 24 травня 2024 11:15

Починаючи з 10 травня 2024 року фізичні та юридичні особи, у тому числі, організації водокористувачів, забезпечені можливістю зареєструвати речові права на меліоративну мережу або складову частину меліоративної мережі у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – ДРРП).

 

«Варто зазначити, що реєстрація речових прав на меліоративні мережі, а також складові частини меліоративних мереж, сприятиме розвитку аграрної галузі та підвищенню ефективності використання земельних ресурсів в Україні, раціональному використанню та охороні земель і водних ресурсів», – наголосив заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

 

На сьогодні вже зареєстровано речові права на меліоративні мережі та складові частини меліоративних мереж – Латорицьку осушувальну систему та Суворовську зрошувальну систему.

 

Перетворення меліоративних мереж у повноцінні об’єкти нерухомого майна стало можливим завдяки Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель». На його виконання оновлено функціонал програмного забезпечення Державного реєстру речових прав. Відтепер державні реєстратори, нотаріуси, оператори центрів надання адміністративних послуг в режимі реального часу можуть отримувати відомості про зареєстровану у Державному земельному кадастрі меліоративну мережу або її складову частину.

 

Поява такого інструменту відкриває можливість для понад 600 потенційних організацій водокористувачів та сотень територіальних громад оформити право власності на меліоративні мережі та розпочати процес їхньої модернізації, адже тепер їхні інвестиції – захищені законом. Активність цього процесу дасть можливість відновити меліорацію для агровиробництва на 2 млн га земель та в рази збільшити врожайність високомаржинальних культур.

 

Даний функціонал реалізовано спільними зусиллями ДП «Національні інформаційні системи» та Державне підприємство «Центр Державного земельного кадастру» (технічним адміністратором ДЗК) завдяки тісній співпраці Міністерства юстиції України з Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, та за підтримки неурядової організації Академія електронного управління (E-Governance Academy) (Естонія) проєкту «Підтримка ЄС цифрової трансформації України».

 

Сергій Орлов, Міністерство аграрної політики та продовольства України



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)