Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Реєстрація нерухомості, власність на яку набуто до 2013 року

Понеділок, 5 серпня 2024 14:58

 

Громадянам України, які володіють нерухомістю, власність на яку набули до 2013 року, можуть внести відомості про це майно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Справа в тому, що до 2013 року реєстрація права власності на майно проводилася в реєстрі прав власності на нерухоме майно, який зараз є архівною складовою частиною Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Реєстрацію права власності на квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення та інше нерухоме майно, проводилася у Бюро технічної інвентаризації, із видачею про це ???? документів (витягів) або проставленням відповідних штампів (відміток) на самому документі.

 

Права, набуті раніше, наприклад в 80−90 роках та не зареєстровані у БТІ (тобто немає жодних штампів, відміток БТІ, або Витягу з БТІ), то таке право не зареєстроване належним чином і таке майно обов’язково підлягає державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав, тому що права власності, як такого, не виникло.

 

Якщо документи містять одну з наступних відміток: штамп БТІ або відмітку БТІ, чи є витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно БТІ, тоді документи вважаються належним чином оформлені, а право власності зареєстроване до 2013 року в старому реєстрі прав власності на нерухоме майно і відповідно, держава визнає право власності на таке майно. Такі документи є дійсними, але у випадку відчуження об'єкта нерухомості (продаж, дарування, спадщина), вся інформація про таку реєстрацію повинна бути перенесена (внесена) до Державного реєстру прав, для синхронізації баз даних.

 

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно — офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Як внести дані в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно офлайн?

 

Для цього слід виконати такі дії:

1. Підготувати необхідний перелік документів (паспорт, номер платника податків (ідентифікаційний код), правовстановлюючі документи щодо об’єкта нерухомого майна або їхні дублікати). У разі відсутності, в документі, що підтверджує право власності, технічних характеристик на об»єкт нерухомого майна, подається технічний паспорт об»єкта нерухомого майна, внесений до Єдиної державної системи в сфері будівництва (ЄДЕССБ);

2. Звернутись із наявним пакетом документів до Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса;

3. У разі відсутності інформації про зареєстровані речові права на об»єкт нерухомого майна, реєстратор/нотаріус зупиняє розгляд заяви на 30 календарних днів, формує письмовий запит і направляє його для уточнення інформації щодо права власності до Бюро технічної інвентаризації (БТІ). Після отримання відповідної інформації у паперовому вигляді від БТІ, державний реєстратор/нотаріус відновлює розгляд заяви;

4. Заявник має право самостійно звернутися з письмовим запитом до комунального підприємства БТІ за територіальною належністю щодо нерухомого майна. Якщо таке бюро ліквідоване, необхідно звернутись до БТІ, яке стало правонаступником архівних документів;

5. За результатами розгляду, державний реєстратор або нотаріус видають заявнику витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Звертаємо увагу, що адміністративний збір за процедуру повторної реєстрації власності не сплачується, адже фактично право власності виникло ще до 2013 року.

 

Переваги, які надає реєстрація права власності у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно:

✅ спрощене замовлення адміністративних послуг;

✅ лише зареєстровані права мають юридичну силу перед іншими (третіми) особами, а зареєструвати за собою права на нерухомість може лише особа, якій вона належить;

✅ захист майна від шахрайства, адже підробити правовстановлюючі документи в паперовій формі значно легше, ніж в електронній;

✅ вчинення будь-яких правочинів з нерухомим майном можливе лише за наявності відомостей у Державному реєстрі речових прав.

 

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно здійснюється у ЦНАП «Прозорий офіс» Кропивницького (вул. Архітектора Паученка, 41/26, каб № 103, «помаранчевий сектор»).

 



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)