Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Державна реєстрація ФОП: покрокова інструкція та важливі деталі

Четвер, 18 лютого 2021 12:55

За деякими оцінками, станом на 1 січня 2021 року в Україні було зареєстровано майже 1 млн. 883 тис. фізичних осіб-підприємців (ФОП). Безумовно, «карантинний» рік вніс свої корективи у різні сфери життя і малий бізнес не став виключенням, проте індивідуальна підприємницька діяльність продовжує користуватися неабиякою популярністю.

 

Тож, якщо ви тільки вирішуєте - бути чи не бути вашому ФОП, ця покрокова інструкція від експертів Офісу протидії рейдерству Міністерство юстиції України саме для вас.

 

Однією із важливих умов для старту будь-якого бізнесу є його державна реєстрація. Як «каже» закон (приписи статті 50 Цивільного кодексу України), фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації у встановленому порядку. Якщо особа розпочала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, уклавши відповідні договори, вона не має права оспорювати ці договори на тій підставі, що вона не є підприємцем.

 

ХТО МАЄ ПРАВО БУТИ ФОПом?

 

Право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа (за виключенням представників окремих професій, посадовців, держслужбовців тощо) з повною цивільною дієздатністю, тобто та, яка досягла 18-річчя.

 

Зверніть увагу, що зареєструватися ФОПом може особа, яка не має повної цивільної дієздатності, але досягла 16 років і хоче займатися підприємницькою діяльністю. Для цього потрібно додатково подати нотаріально засвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника чи органу опіки та піклування.

 

Існує два шляхи реєстрації ФОП: онлайн або офлайн.

 

Для онлайн-реєстрації ФОП потрібно зробити всього 5 кроків.

 

КРОК 1. Отримайте кваліфікований електронний підпис (КЕП).

 

Перелік кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг можна знайти за посиланням -  https://czo.gov.ua/ca-registry.

 

КРОК 2. Оберіть вид діяльності, якою плануєте займатися. Всю інформацію про відповідні КВЕДи можна знайти на офіційному сайті Державної служби статистики України за цим посиланням - http://kved.ukrstat.gov.ua/. У подальшому КВЕД знадобиться вам, як для заповнення онлайн-форми, так і для подачі відповідної заяви державному реєстратору.

 

КРОК 3. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на порталі державних послуг онлайн «Дія» -  https://diia.gov.ua/.

 

КРОК 4. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги. Цю заяву буде автоматично надіслано до державного реєстратора для опрацювання.

 

Паралельно є можливість обрати систему оподаткування - спрощену (єдиний податок) або додатково зареєструватися платником податку на додану вартість (ПДВ). Для цього потрібно зробити окрему позначку у відповідній графі заяви про державну реєстрацію.

 

Процедура державної реєстрації має бути проведена протягом 24 годин (окрім вихідних та святкових днів) із моменту прийняття в роботу онлайн-заяви.

 

КРОК 5. Отримайте на електронну пошту інформацію, що вас зареєстровано як ФОП. У відповідному листі міститиметься детальна інструкція, як отримати виписку з ЄДР онлайн, а також, що потрібно зробити для офіціалізації статусу платника податків.

 

Пам'ятайте: в умовах дії карантинних обмежень такий онлайн-алгоритм особливо зручний, адже він безпечний, швидкий і абсолютно безкоштовний

 

Звісно, якщо у вас немає технічної можливості скористатися такою опцією в режимі онлайн, існує альтернатива - звернутися до державного реєстратора, взявши із собою документ, який посвідчує особу, та реєстраційний номер облікової картки платника податків, так званий ідентифікаційний код. Якщо останній ви не оформлювали з релігійних переконань, знадобиться паспорт з відміткою про право використовувати номер і серію паспорта замість ідентифікаційного коду або додаток до ID картки в якому є така відмітка.

 

У державного реєстратора потрібно заповнити заяву про відкриття ФОП, за формою, що міститься за цим посиланням - https://minjust.gov.ua/.../formi-zayav-u-sferi-derjavnoi...

 

Паралельно є можливість обрати систему оподаткування - спрощену (єдиний податок) або додатково зареєструватися платником ПДВ. Для цього потрібно зробити окрему позначку у відповідній графі заяви про державну реєстрацію.

 

Якщо ви не маєте змоги особисто звернутися до Центру надання адміністративних послуг, це можна зробити через уповноваженого представника, або ж надіслати відповідну заяву про державну реєстрацію ФОП поштою (у цьому випадку треба засвідчити свій підпис нотаріально).

 

Державна реєстрація ФОП офлайн також є безкоштовною опцією, вона має бути проведена протягом 24 годин після надходження документів, крім вихідних та святкових днів.

 

Врахуйте, що вам може бути відмовлено в державній реєстрації ФОП з наступних підстав:

 

• документи подано особою, яка не має на це повноважень;

 

• у ЄДР містяться відомості про судове рішення щодо заборони у проведенні реєстраційної дії;

 

• не усунуто підстави для зупинення розгляду документів протягом встановленого строку;

 

• документи подані до неналежного суб’єкта державної реєстрації;

 

• наявні обмеження на зайняття підприємницькою діяльністю, встановлені законом;

 

• наявність в ЄДР запису, що фізична особа вже зареєстрована як ФОП;

 

• подані документи суперечать вимогам законів України.

 

Офіс протидії рейдерству Міністерства юстиції України

 



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)