Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Будівельна амністія триває: хто і яким чином може узаконити будівництво

Вівторок, 10 грудня 2019 12:08

 

В Україні триває будівельна амністія. Як і хто має право узаконити забудови розповідає пресслужба Державної архітектурно-будівельної інспекції в Кіровоградській області.

З 31 серпня 2018 року в Україні запрацювала і на даний час триває „будівельна амністія”. Є усталений порядок порядок проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію будівель.

За „будівельною амністією” Управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції у Кіровоградській області приймаються в експлуатацію такі об’єкти самочинного будівництва:
● збудовані у період з 5 серпня 1992 до 9 квітня 2015 року:
- індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів;
● збудовані до 12 березня 2011 року:
- будівлі і споруди сільськогосподарського призначення.

Варто зазначити, що прийняття в експлуатацію об’єктів за процедурою „будівельної амністії” здійснюється безоплатно, штрафні санкції за виконання будівельних робіт без отримання документів, що надають право на їх виконання та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються.

Замовник або його уповноважена особа має подати Управлінню через Центр надання адміністративних послуг м. Кропивницького (вул. Велика Перспективна, 41, м. Кропивницький) заяву про прийняття в експлуатацію об’єкта, яка підписується замовником і співвласниками земельної ділянки та об’єкта (у разі їх наявності), до якої додаються:
один примірник заповненої декларації про готовність до експлуатації об’єкта будівництва;
звіт про проведення технічного обстеження об’єкта (крім випадків, передбачених пунктом 5 розділу II цього Порядку);

Вказаним пунктом передбачено, що технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів включно, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 квадратних метрів включно проводиться виконавцем (експертом (інженером) з технічної інвентаризації) під час їх технічної інвентаризації лише за результатами попереднього (візуального) етапу обстеження з проставленням у технічному паспорті відмітки про проведення технічного обстеження.

копію документу (засвідчену в установленому порядку), що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено об’єкт;

копію технічного паспорта (з відміткою у випадках, передбачених пунктом 5 розділу II цього Порядку).

При цьому, у відповідності з п. 2 Порядку, технічні паспорти, складені до набрання чинності цим Порядком, щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів включно, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 квадратних метрів включно подаються за умови проставлення в них відповідної відмітки про проведення їх технічного обстеження.

На об’єктах, які потребують проведення технічного обстеження, таке обстеження може проводиться суб'єктом господарювання, який має у своєму складі відповідних виконавців, що згідно із Законом України "Про архітектурну діяльність" одержали кваліфікаційний сертифікат, або фізичною особою - підприємцем, яка згідно із зазначеним Законом має кваліфікаційний сертифікат.

Форми необхідних документів, знаходяться на офіційному сайті Держархбудінспекції www.dabi.gov.ua в рубриці „Бланки документів”.

Прийняття в експлуатацію об'єктів здійснюється безоплатно Управлінням протягом 10 робочих днів з дня подання відповідної заяви.

За результатами розгляду доданих до заяви документів, Управління приймає рішення про реєстрацію декларації або її повернення разом з поданими документами на доопрацювання з причин, якщо декларація подана чи оформлена з порушенням установлених Порядком вимог, у разі виявлення невідповідності поданих документів вимогам законодавства, виявлення недостовірних відомостей у поданих документах. Однак, замовник, після усунення недоліків, які стали причиною повернення декларації, може повторно подати документи.

Зареєстрована декларація є підставою для укладення договорів про постачання на прийнятий в експлуатацію об’єкт, необхідних для його функціонування ресурсів – води, газу, тепла, електроенергії, включення даних про такий об’єкт до державної статистичної звітності та оформлення права власності на нього.

Інформацію щодо прийнятих в експлуатацію об’єктів можливо знайти на офіційному сайті Держархбудінспекції www.dabi.gov.ua в рубриці «Реєстр дозвільних документів».

Отримати необхідну консультативну та практичну допомогу щодо застосування норм Порядку, у т.ч. при заповненні декларації, бланки необхідних документів, можливо у Центрі надання адміністративних послуг м. Кропивницького, де щодня (крім суботи та неділі), з 9:00 год. до 13:00 год. ведуть прийом фахівці Управління.

У Кропивницькому та Олександрії діють самостійні органи державного архітектурно-будівельного контролю, які здійснюють реєстраційні функції, в тому числі щодо прийняття об’єктів будівництва до експлуатації.



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)