Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Апостилювання - легалізація документів за кордоном чи іноземних документів в Україні

Понеділок, 18 грудня 2023 09:05

Чимало українців в умовах повномасштабної війни мігрують за кордон у пошуках тимчасового захисту. Отож питання легалізації документів за кордоном та потреба перекладу іноземних документів в Україні виникає досить часто, зокрема, при наданні адміністративних послуг. Для спрощення цієї процедури використовується апостилювання.

 

Апостиль — міжнародний штамп, що засвідчує дійсність підписів, статусу осіб, печаток та проставляється на офіційних документах, виданих в установах і організаціях країни-учасника Гаазької конвенції, і не вимагає подальшого завірення чи легалізації, визнається офіційними органами всіх держав-учасниць Конвенції (перелік держав - https://bit.ly/3FzMheu).

 

Апостиль  може ставитись на такі документи:

✅ свідоцтва, що видаються органами ДРАЦС: про народження або смерть, шлюб чи його розірвання, усиновлення дитини, зміну імені тощо;

 

✅ нотаріальні документи;

 

✅ судові рішення;

 

✅ документи про освіту;

 

✅ інші офіційні документи.

 

Апостиль на офіційних українських документах ставиться виключно на території України. Тобто, ви не зможете проставити апостиль на українські документи в українських посольствах чи консульствах за кордоном.

 

Куди звертатися для апостилювання?

✅ Міністерство юстиції ставить апостиль на документах, що видаються органами юстиції, судами, державними архівними установами, органами виконання покарань та пробації; а також на документах, що оформляються нотаріусами України

 

✅ Міністерство освіти та науки ставить апостиль на офіційних документах, виданих цим міністерством, а також територіальними органами, закладами освіти, підприємствами, установами й організаціями, які надають послуги у сфері освіти і науки або провадять іншу діяльність, пов’язану з наданням таких послуг.

 

✅ Державна міграційна служба ставить апостиль на документах, що видаються цією службою, її територіальними та територіальними підрозділами, що стосуються сфери міграції.

 

Апостиль не проставляється на:

- оригіналах паспортних документів, військових квитків, трудових книжок, дозволів на носіння зброї, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів (технічних паспортів), посвідчень особи;

 

- оригіналах, копіях (фотокопіях) нормативно-правових актів, роз’яснень та правових висновків щодо їх застосування, документах, що мають характер листування.

 

Проте, такі документи можуть бути прийняті для апостилювання у вигляді копій (фотокопій), засвідчених у нотаріальному порядку.

 

НЕ апостилюють оригінали офіційних документів, виданих установами колишніх союзних республік у складі СРСР.



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)