Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Водогосподарське будівництво - це важлива складова розвитку регіонів

Середа, 28 листопада 2018 15:28
Розпочинаючи засідання науково-технічної ради Держводагентства 27 листопада Ірина Овчаренко наголосила, що основною метою, з якою науковці, експерти-проектувальники, фахівці водогосподарських організацій зібралися сьогодні – це запобігання у майбутньому проблемним питанням при будівництві та введенні в експлуатацію водогосподарських об’єктів.
Розпочався захід з обговорення проектів будівництва Суворівського та Болградського групових водопроводів в Одеській області.
Зокрема, розробником відповідних проектів інститутом «Укрпівдендіпроводгосп» було представлено схеми та розрахунки будівництва.
Важливість будівництва цих водопроводів полягає у забезпеченні питною водою понад 36 тисяч населення, а саме: 21 тис. населення Болградським груповим водопроводом та 15 тис. населення – Суворовським груповим водопроводом. Будівництво цих об’єктів дозволить забезпечити питною водою комунальні, тваринницькі, виробничі та соціальні сектори. Обговорення проектів викликало активну дискусію серед учасників заходу.
Так, Іриною Овчаренко було висловлено ряд зауважень розробникам проектів, зокрема щодо внесення до проекту заходів з енергозбереження, та поставлено конкретні строки для їх усунення.
Наступним питанням порядку денного було обговорення проекту стосовно реконструкції гідротехнічних споруд захисних масивів Дніпровських водосховищ. Нікопольська захисна дамба.
Цей проект розроблено у межах реалізації державного інвестиційного проекту «Реконструкція гідротехнічних споруд захисних масивів дніпровських водосховищ» інститутом «Укрпівдендіпроводгосп». У межах даного проекту проектантами виконані топографо-геодезичні та інженерно-геологічні вишукування, візуальне обстеження споруд тощо.
Представлений інститутом «Укрпівдендіпроводгосп» проект, викликав бурхливе обговорення, зокрема, щодо технологічних аспектів реконструкції та кошторису проекту від заявленої у інвестиційному проекті суми.
Завершуючи обговорення, розробникам проекту разом із замовниками було доручено спільно з фахівцями Держводагентства актуалізувати розрахунки щодо реалізації проекту.
 
Начальником Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра Ігорем Андрієнко спільно з Оленою Полонниковою – представником проектного підприємства ТОВ «Технодар-Днепр», було представлено присутнім робочий проект «Нове будівництво Іванівського групового водопроводу від смт Іванівка Іванівського району до смт Нижні Сірогози Нижньосірогозького району Херсонської області».
Зокрема, реалізація цього проекту вирішить питання водопостачання 2 населених пунктів Херсонщини, а це понад 7 тис. населення, збільшить запас питної води в Іванівських резервуарах та покращить якість питної води.
Упродовж засідання експертом проекту ЄС «Підтримка України в апроксимації напрацьованого законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» Олексієм Ярошевичем було представлено для розгляду методику визначення основних антропогенних навантажень та їхніх впливів на стан поверхневих вод.
Наприкінці засідання професор Київського національного університету імені Траса Шевченка Василь Гребінь спільно з Віталієм Мокіним, професором Вінницького національного технічного університету, представили методичні рекомендації ідентифікації малих річок, розроблені у межах проекту ЄС «Підтримка України в апроксимації напрацьованого законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища».
Так, автори методичних рекомендацій запропонували шлях до вирішення задачі визначення гідрографічних характеристик всіх водотоків України довжиною до 10 км, ідентифікації їх назв тощо за допомогою відкритої системи OpenStreetMap, зокрема тому, що ця система входить у систему карт, які можна використовувати як фонові на геопорталі «Водні ресурси України».
Завершуючи засідання, Ірина Овчаренко зазначила, що науково-технічна рада Держводагентства – це у майбутньому платформа для консолідації зусиль науковців, експертів-проектувальників, фахівців водогосподарських організацій для вирішення важливих питань водної сфери України, та закликала всіх активно долучатися до лав експертів науково-технічної ради Держводагентства.
 


Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)