Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Відомості про кінцевих бенефіціарів. Що потрібно знати у 2023 році?

Вівторок, 6 червня 2023 10:26

 

Запроваджено більш оптимізований порядок подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) згідно Закону України № 2571 від 06.09 2022 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу».

 

У яких випадках необхідно подавати інформацію про КБВ?

 

Копія паспортного документа КБВ та структура власності подаються у разі:

-реєстрації створення юридичної особи;

 

-для державної реєстрації включення відомостей про юридичну особу (зареєстровану до 01 липня 2004 року);

 

-у разі зміни відомостей про кінцевих бенефіціарних власників юридичної особи.

 

Таким чином, у разі подання документів для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, подавати копію документа кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності не потрібно (якщо зміни не стосуються таких осіб).

 

Більше не вимагається щорічне подання документів, що підтверджують інформацію про КБВ юридичної особи, але юридичні особи повинні підтримувати відомості про кінцевого бенефіціара в актуальному стані та мати структуру власності, а у разі зміни кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, подати державному реєстратору документи, що підтверджують такі зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення.

 

Яку інформацію потрібно подати (ст. 17 Закону 755):

 

-Заяву про включення або зміну відомостей про КБВ

 

-Структура власності за формою та змістом визначеним відповідно до законодавства;

 

-Витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію ЮО – нерезидента в країні її місцезнаходження (у разі, якщо засновником ЮО є юрособа-нерезидент);

 

-Копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство особи, яка є КБВ (нотаріально засвідчена або засвідчена електронним підписом особи, уповноваженої на подання документів для державної реєстрації, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для громадян України, тобто копію паспорта громадянина України у формі ID-картки завіряти не потрібно).

 

Таке засвідчення (нотаріальне або із застосуванням засобів електронного підпису) копії документа, що посвідчує особу, яка є КБВ, має здійснюватися не раніше ніж за 90 днів до дня подання документа для проведення державної реєстрації. Таким чином, засвідчувати копію документів «на майбутнє» немає необхідності, тому що у разі подання документів із застарілою датою засвідчення державний реєстратор відмовить у прийнятті документів та у проведенні реєстраційної дії.

 

Яка інформація вноситься про КБВ?

 

ПІБ, дата народження, країна громадянства, серія та номер документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство, місце проживання, ІПН, а також повне найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний номер (для резидента) засновника ЮО, в якому ця особа є КБВ, характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

 

Від обов'язку підтверджувати відомості про наявність або відсутність бенефіціара звільнені політичні партії, професійні спілки, адвокатські об'єднання, адвокатські бюро, державні органи, органи місцевого самоврядування, торгово -промислові палати, житлово-будівельні, дачні, садівничі та гаражні кооперативи, об'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

 



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)