Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

В Україні з 1 жовтня дозволено проектувати вбудовані у житлові будинки дитсадки, – Лев Парцхаладзе

Середа, 3 жовтня 2018 09:45

1 жовтня 2018 року офіційно вступили в дію нові державні будівельні норми щодо проектування дитячих садків (ДБН В.2.2-4-2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти»), якими, зокрема, дозволено розміщувати у житлових будинках вбудовані і вбудовано-прибудовані дошкільні навчальні заклади. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«У дію вступили нові державні будівельні норми щодо дошкільних закладів. Вже з 1 жовтня в Україні дозволено проектувати невеликі дитячі садки, вбудовані або вбудовано-прибудовані до перших поверхів житлових будинків. Це може стати дійсно дієвим способом вирішення гострої проблеми з нестачею місць у дитсадках, яка існує на сьогодні. Наразі відповідно до норм на 1000 жителів має бути забезпечено 38 місць у дитсадках і 135 місць у школах. По факту ж цього немає. Більшою мірою через тотальну і неконтрольовану забудову міст, гонитву за більшою кількістю квадратних метрів, а не комфортом жителів. Цю ситуацію треба вирішувати, як це роблять у Європі. Там проектування вбудованих дитсадків – нормальна практика», – сказав Лев Парцхаладзе.

За його словами, впровадження цієї зміни сприятиме:

– забезпеченню людей комфортними умовами для виховання дітей поруч з домівкою;

– зменшенню диспропорції між будівництвом житла та соціальної інфраструктури в населених пунктах, зняттю соціальної напруги з катастрофічною нестачею місць у дитсадках;

– розвантаженню доріг від додаткового транспортного навантаження.

Згідно з новими ДБН, розміщення дошкільних навчальних закладів дозволено у вигляді:

– вбудованих у 1-2 поверхи житлових будинків приміщень груп короткотривалого (до 4 годин) перебування;

– вбудованих у 1-2 поверхи житлових будинків дошкільних навчальних закладів загального розвитку (ясел, ясел-садків, дитсадків) місткістю до 80 місць;

– вбудовано-прибудованих у 1-2 поверхи житлових будинків дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 120 місць (до 6 груп);

– прибудованих дошкільних навчальних закладів загального розвитку місткістю до 160 місць (до 8 груп) до глухих торців житлових будинків.

При проектуванні таких дитсадків мають обов’язково враховуватися необхідні пожежні вимоги та відповідні норми ДБН щодо житлових будинків. Земельна ділянка такого дитсадка має відокремлюватися від прибудинкової території житлового будинку огорожею і зеленими насадженнями. Організація та озеленення групових майданчиків, інсоляція та освітленість приміщень у вбудованих і вбудовано-прибудованих дитсадках має відповідати вимогам ДБН щодо захисту територій і будинків від шуму та вимогам Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого МОЗ.

Крім цього, у нових ДБН введена низка змін для покращення комфорту та безпеки дітей. Зокрема, це стосується обов’язкового облаштування інклюзивного простору в приміщеннях та впровадження енергозберігаючих технологій і матеріалів.

Нові ДБН розроблені фахівцями ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну ДБН В.2.2-4-97 «Будинки та споруди дошкільних навчальних закладів», які діяли з 1997 року, та поширюються на проектування нових і реконструкцію існуючих будівель закладів дошкільної освіти різних типів, а також приміщень для груп короткотривалого перебування дітей, що входять до складу будівель іншого призначення.

Нагадаємо, що Мінрегіон також наразі вивчає необхідність дозволити проектувати невеликі вбудовані та вбудовано-прибудовані у житлові будинки початкові школи (1-4 класи).

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)