Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

У Державному реєстрі речових прав запроваджено механізм автоматичної первинної реєстрації спеціальних майнових прав

Четвер, 22 лютого 2024 11:00

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП) запроваджено автоматичну первинну реєстрацію спеціальних майнових прав (СМП), що відбувається у взаємодії з Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ).

 

Даний сервіс дозволяє ДРРП отримувати від ЄДЕССБ електронні заяви щодо первинної реєстрації СМП на подільний об’єкт незавершеного будівництва (весь багатоквартирний будинок) та його складових частин – майбутніх об’єктів нерухомості (МОН) (квартири, машино/паркомісця, приміщення, тощо), а також подальшої одночасної автоматичної (без участі державного реєстратора) реєстрації таких прав.

 

Замовники будівництва отримають зручний сервіс. Крім того, запровадження нового функціоналу:

✅ спростить надання адміністративних послуг замовникам будівництва щодо первинної автоматичної реєстрації СМП та забезпечить можливість їх подальшого відчуження;

✅ підвищить ступінь захищеності прав осіб на нерухоме майно від вчинення шахрайських дій з правами на нерухоме майно, в тому числі повʼязаних з подачею підроблених документів;

✅ зменшить навантаження на державних реєстраторів та пришвидшить процес первинної реєстрації СМП.

 

Після внесення в ЄДЕССБ заяви про реєстрацію СМП замовник зможе відслідковувати статус реєстрації об'єкта в ДРРП у картці заяви.

 

Автореєстрація СМП стане корисною і для інвесторів, які матимуть змогу ознайомитися з коректною інформацією про об'єкти на порталі ЄДЕССБ та розуміти статус МОНу.

 

Сергій Орлов: Спеціальні майнові права дають змогу зафіксувати факт належності цього об’єкта фізичній або юридичній особі та надають можливість розпоряджатися цим об’єктом навіть на початкових етапах. Крім того, покупець буде більш захищений юридично і впевнений, що отримає нерухомість з саме такими параметрами, які були зафіксовані в договорі. Також це убезпечить інвестора від шахрайських дій і перепродажу квартири недобросовісним забудовником.

 

Сьогодні на порталі ЄДЕССБ зареєстровано 51 заяву від замовників будівництва. А користувачами е-системи розпочато внесення відомостей і створення документів, необхідних для реєстрації СМП на більш ніж 80 об'єктів будівництва. У рамках бета тестування автоматичної первинної реєстрації СМП - вже зареєстровано 2 подільні об’єкти незавершеного будівництва та МОНи, які є складовими частинами таких об’єктів.

 

Функціонал реєстрації СМП розроблений у тісній співпраці з Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України спільними зусиллями ДП Національні інформаційні системи та ДП «Дія» (технічним адміністратором ЄДЕССБ) та за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

 

Сергій Орлов (https://www.facebook.com/sir.orlov)



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)