Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Спрощення у будівництві: тепер перепланування всіх об’єктів без втручання у несучі конструкції можна здійснювати без дозволу ДАБІ

Четвер, 18 квітня 2019 14:09

Уряд вніс зміни до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Тепер перепланування всіх житлових і нежитлових будинків та приміщень в них (СС1, СС2, СС3) можна здійснювати без дозволу. Це сприятиме покращенню інвестиційного клімату та дерегуляції галузі, що, у свою чергу, може позитивно відобразитись на позиції України у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за компонентом  «Отримання дозволів на будівництво».

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«У 2017 році Мінрегіон розробив перелік нескладних робіт у будівництві, які можна виконувати без дозволу і після яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Тоді це значно спростило влаштування засобів доступності, зокрема, пандусів, заміну блоків вікон, дверей і так далі. Минулого року ми ініціювали розширення цього переліку для спрощення ведення діяльності у будівництві, а також покращення інвестклімату та дерегуляції галузі. Зокрема, було включено роботи з перепланування житлових і нежитлових будинків та приміщень в них (без втручання в несучі конструкції), які відносяться до об’єктів СС2 і СС3. Раніше це було можливо тільки для об’єктів СС1. Уряд підтримав ці зміни і тепер за спрощеною процедурою це можна робити по всім житловим і нежитловим об’єктам», — сказав він.

Зміни до Переліку були розроблені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і затверджені постановою КМУ від 20.03.2019 №236. Вона набрала чинності 23 березня цього року.

Парцхаладзе зазначив, що завдяки цим та іншим дерегуляційним змінам у будівельній галузі Україна зможе піднятися у рейтингу Doing Business за показником “Отримання дозволів на будівництво”.

Зараз Україна — одна з лідерів за темпами зростання у Doing Business серед 190 країн. У загальному рейтингу наша країна займає 71 сходинку. А за показником “Отримання дозволів на будівництво” за 2 роки ми покращили позицію з 140 на 30-те місце.

За підрахунками експертів Світового банку, один пункт у загальному рейтингу Doing Business дає можливість додатково залучити близько $600 млн в економіку країни.

Довідково:

Doing Business характеризує стан інвестиційного клімату в 190 країнах світу. Це результат щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності. Світовий банк розраховує цей індекс з 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.

 

 

2019_04_18



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)