Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Підприємці Кропивницького отримують у міській раді оперативну допомогу в належному оформленні землевпорядної документації

Четвер, 7 березня 2019 08:21

 

У міській раді Кропивницького створена робоча група, яка буде  допомогати підприємцям міста з оформленням землевпорядних документів для відновлення адекватного нарахування плати за землю.

Робочої групу, створену за дорученням   міського голови Андрія Райковича, очолив заступник міського голови Олександр Мосін. А до її складу увійшли депутати міської ради,  юристи, землевпорядники, представники Держземкадастру.

У вівторок, 05 березня, робоча група провеле своє перше засідання. У його роботі взяв участь секретар міської ради Андрій Табалов.

За допомогою до міської влади  скласти алгоритм дій для уникнення від підвищеного оподаткування  земельних ділянок звернулися місцеві підприємці, які працюють у різних сферах діяльності. Їх об’єднали отримані від Державного земельного кадастру витяги з нормативної грошової оцінки землі, у яких вартість земельних власних чи орендованих земельних ділянок виросла в рази, порівняно із 2018 роком.

Олександр Мосін детально зупинився на нормативній базі, відповідно до якої в Україні виконується нормативна грошова оцінка землі, результатах обстеження землі у Кропивницькому та механізмі обрахування базової грошової оцінки землі.

  - Підприємці, які не отримали кадастровий номер на земельну ділянку, або які не зареєстрували в Держземкадастрі актуальні коди класифікації цільового призначення землі, отримали витяги з нормативної грошової оцінки землі з максимальним «штрафним коефіцієнтом» Кф=3. Відповідно, плата за землю у них, в порівнянні з минулим роком, виросла у декілька разів, - звернув увагу Олександр Мосін. - Таким чином, держава чітко заявила про своє намагання зробити регулювання земельних відносин, у тому числі справляння плати за землю, прозорими і простими для використання. Для цього і був задіяний механізм, який би спонукав власників абсолютно всіх земельних ділянок виготовити необхідну технічну документацію. Якщо усі орендарі і власники землі виконають передбачені законом умови, на електронній мапі Держгеокадастру, доступній для усієї громадськості,  буде чітко видно межі всіх ділянок, стане  зрозуміло як використовується територія і як нараховується плата за землю.

Необхідно відзначити, що  всі землевласники і орендарі землі отримали сім місяців на врегулювання  питань з Держземкадастром, оскільки відповідний Наказ Мінагрополітики та продовольства України набрав чинності у липні 2018 року.

Одночасно, Олександр Мосін на практиці продемонстрував, як зміниться у меншу сторону плата за землю, якщо підприємець надасть всю необхідну документацію до Держземкадастру. На прикладі земельної ділянки одного підприємства, вартість землі якого у витязі Держземкадастру склала 9,5 мільйонів гривень з урахування «штрафного коефіцієнту» Кф=3, заступник міського голови  здійснив перерахунок за умови, що землевласник зареєструє належним чином коди класифікації цільового використання землі. Результат, навіть з урахуванням індексації гривні, виявився набагато меншим – 3,958 мільйона гривень. Відповідно, місячна плата за 4,6 гектарів землі  буде становити  9,896 тисяч гривень.

Олександр Мосін запевнив, що робоча група працюватиме активно і відкрито. Тож усі підприємці, які потребують кваліфікованої допомоги в наведенні ладу із землевпорядними документами, отримають її оперативно.



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)