Центр надання адміністративних послуг міста Кропивницького "Прозорий офіс"
25006, м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 41/26, email: cnap@krmr.gov.ua
Новини

Апостилювання документів

Середа, 28 лютого 2024 13:55

Це варто знати якщо ви плануєте виїхати за межі України або вам потрібно надати документи до закордонних установ.

 

Проставлення штампу апостиля — це спрощена процедура легалізації документів для використання у країнах, які приєднались до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів (так звана Гаазька конвенція про апостиль), до якої Україна приєдналась 10.01.2002 (набуло чинності 22.12.2003).

 

На сьогодні до Гаазької конвенції про апостиль долучилось понад сотні держав, такі як Бельгія, Греція, Ізраїль, Італія, Іспанія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Португалія, Словаччина, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки, Японія та інші. Серед країн, що приєднались до конвенції протягом останнього часу варто виділити Китай, Канаду, Саудівська Аравію, Пакистан та Сенегал.

 

Тож, якщо ви плануєте виїхати за межі України або вам потрібно надати документи до закордонних установ, ось що варто знати про апостилювання.

 

Апостиль – це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і автентичність відбитку печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ.

 

Міністерством юстиції України апостиль проставляється на офіційних документах, що видаються органами юстиції, судами та архівними установами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України.

 

Оригінали документів про освіту – у Міністерстві освіти та науки України.

 

Всі інші документи, такі як довідка про відсутність судимості, довідка з місця проживання та про склад сім’ї, документи, що виходять від органів прокуратури, медичні довідки та інші, оформлюються у Міністерстві закордонних справ.

 

Проставлення апостиля Міністерством юстиції України проводиться в Електронному реєстрі апостилів наступним чином:

 

✅ ви можете звернутись зі своїм паспортом та з оригіналами документів, які потрібні апостилювати, до відповідного органу — відділу державної реєстрації актів цивільного стану/ нотаріуса/Державної архівної служби України);

 

✅ надаєте документ про оплату послуги з проставлення апостиля чи документ, що підтверджує право на звільнення від сплати;

 

✅ заява, сформована посадовою особою вказаних органів, підписується вами та направляється в електронному вигляді на розгляд до Міністерства;

 

✅ отримуєте апостиль або відмову в ньому.



Загальний графік роботи центру
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адміністратори ведуть прийом:
понеділок-четвер з 8:00 до 17:00
у п’ятницю з 8:00 до 16:00
 
Адреса центру:
вул. Архітектора Паученка, 41/26
(навпроти Краєзнавчого музею)
E-mail: cnap@krmr.gov.ua
веб-сайт: dozvil.kr-rada.gov.ua
тел. 0522-30-87-90, 050-377-70-22, 067-360-64-03 (багатоканальні)